Vinlagring – 5 gyllne regler

5 gyllne regler for vinlagring

vinlagring

1. Konstant temperatur

For aldring og lagring av vin skal det være en konstant temperatur på 12 grader, da har vinen det på sitt beste. Variasjoner mellom 10-14 grader er ok. Ved servering av viner gjelder det andre temperaturer, og da kan det være bra å ha flere forskjellige temperatursoner.

2. Ingen vibrasjoner

Vibrasjoner er skadelig for vin, og derfor ønsker man å minimere dette. Trehyller absorberer vibrasjoner bedre enn metall, og er derfor å foretrekke. Det aller viktigste er at kompressoren er utstyrt med en demper som gjør den vibrasjonsfri. For serveringskjølere er ikke dette like viktig.

3. Intet lys

Lys fremskynder modningsprosessen av vin på en feil måte. Derfor har et ekte vinlagringsskap alltid en solid dør. Dersom man for estetikkens skyld ønsker å bruke en glassdør, må den være UV-beskyttet, men den ekte vinkjenneren bruker en helt solid dør. Lys på innsiden, som for eksempel finnes i kjøleskap, skal unngås helt. Led-lys er ok å bruke.

4. Ingen lukt

Korken blir ofte verre med årene, og slipper dermed inn lukt i flasken. Derfor er det viktig at man holder luften i vinskapet ren og fri fra lukt. Dette gjøres best med et kullfilter, men en god sirkulasjon kan også være en ok løsning.

5. Egnet fuktighet

Vinens bouquet modnes gjennom en reduksjonsprosess som må være fri fra luft. For at korken ikke skal tørke ut og begynne å slippe inn luft, er det viktig at vinen lagres i en luftfuktighet over 50%. En ekte vinkjeller holder alltid en fuktighet mellom 50-75 %, da høyere luftfuktighet kan skade etikettene på vinflasken. Svært få vinskapet tar i dag vare på fuktigheten på en korrekt måte. Oftest kreves det at man investerer i et vinlagringsskap for dette.

Til Climadiffs vinlagringsskap